Pelletkachels

De Stûv pelletkachels bieden een verbranding met een zeer hoog rendement en een uiterst lage uitstoot. De pelletkachels Stûv bieden een zeer hoog verbrandingsrendement met een zeer lage uitstoot. Dankzij een gepatenteerde technologie die de vlam door een grote, regelbare ruit laat schijnen, bieden de pelletkachels P-10 en P-20 bovendien een onvergelijkbaar zicht op het vuur... voor nog meer plezier!
De Stûv pelletkachels zijn performant, milieuvriendelijk en esthetisch. Ze onderscheiden zich van de massa en blijven discreet.

Vind de Stûv die bij u past

Kies de Stûv die bij u past

2 Resultaten

Stûv pelletkachels

De pelletkachels van Stûv worden ontworpen en geproduceerd in België, in het hart van Europa, uit overtuiging en zorg voor kwaliteit. De pelletkachels P-10 en P-20s combineren het plezier van vuur, prestaties en esthetiek met een rendement van 90%, een uiterst lage uitstoot van vervuilende stoffen en een wulpse vlam, gebeeldhouwd door een gepatenteerde technologie. 

 • Vrijwel geruisloze werking (de pellets worden omhoog getransporteerd en er is geen ventilator)
 • Het schouwspel van de vlammen bovenaan: model met 45 graden draaiende verbrandingskamer om de straling te richten (Stûv P-10)
 • Het vlammenspektakel van onderaf: modern model met verbrandingskamer en gebogen glas vergroot aan de onderkant (Stûv P-20s)
 • Prestaties die hun tijd ver vooruit waren: hoog rendement en extreem lage fijnstofemissies 
 • Directe toevoer voor buitenlucht: grotere efficiëntie essentieel voor goed geïsoleerde huizen
 • Verwijderbare asbak: handig voor het weggooien van as!
 • Geïntegreerde brandstofopslag met een pelletreservoir in het onderste gedeelte (Stûv P-10
 • Stûv Remote toepassing voor Smartphone en tablet om het toestel thuis (Wifi) en op afstand (4G) te bedienen
 • Optionele afstandsbediening met display met achtergrondverlichting en geïntegreerde thermostaat (Stûv P-10 en Stûv P-20s)
corporate

Wat je moet weten over pelletkachels

De brandstof

Houtpellets zijn een soort brandstof die gemaakt wordt door afval van zagerijen, zoals zaagsel en houtkrullen, samen te persen. Dit productieproces produceert kleine, zeer droge en dichte cilinders met een hoge calorische waarde. Pellets vereisen geen toevoeging van lijm of bindmiddel, omdat de samengeperste bruinkool uit het hout zorgt voor hun samenhang.

De lucht die je nodig hebt om goed te functioneren

Pellets hebben lucht nodig om te branden!

Deze lucht kan op twee manieren worden afgezogen:

Wat je moet weten over pelletkachels

Dampen die moeten worden afgevoerd

Verbranding genereert rookgassen, voornamelijk CO2 , die de kachel verlaten bij een temperatuur van meer dan 250°C. Deze gassen moeten worden beoordeeld door een schoorsteen die in staat is om ze op natuurlijke wijze uit het gebouw te 'trekken'. Om de rookgassen te laten opstijgen, is het ideale rookkanaal verticaal, voldoende hoog, thermisch geïsoleerd en afgedekt met een kap: het heeft een ronde doorsnede met een geschikte diameter en een gladde binnenwand. Het rookkanaal naar de dakuitgang moet bij voorkeur in het huis worden geïnstalleerd, zodat het niet wordt gekoeld door de buitenlucht. Als het rookkanaal zich buiten bevindt, moet het altijd geïsoleerd worden. Bochten zijn mogelijk, maar bij voorkeur in het lage gedeelte. Het rookkanaal moet altijd een zekere helling hebben. Raadpleeg je installateur: hij kan de afmetingen van het rookkanaal bepalen en een correcte werking garanderen, ongeacht de weersomstandigheden. 

De dubbele voordelen van de Stûv pelletkachels: efficiënte, bijna geruisloze verwarming

De verbrandingskamer van de Stûv pelletkachels bevindt zich bovenaan of onderaan de kachel en verwarmt uitsluitend door natuurlijke convectie en straling.

 • De straling wordt veroorzaakt door de hitte van de vlammen, het glas en het mondstuk. Je voelt de aangename sensatie van zonnestralen.
 • Convectie verwarmt de lucht in de kamer, die op natuurlijke wijze door de pelletkachel in het onderste gedeelte wordt getrokken, waarbij de warmte door een wisselaar wordt opgevangen en op natuurlijke wijze in de kamer stijgt. Deze verwarming kan de lucht in je kamer snel enkele graden warmer maken, eerst in de buurt van de kachel, daarna geleidelijk in de hele kamer.

Het natuurlijke convectieverwarmingssysteem maakt een blower overbodig. In combinatie met de stijgende brandertoevoer maakt dit het toestel bijzonder stil.

corporate

Duurzame pelletkachels

De pelletkachels van Stûv werden ontworpen met het oog op een lange levensduur. Met een regelmatig onderhoud kunt u ze nog vele jaren gebruiken. Alle onderdelen die vervangen moeten worden, zijn gemakkelijk toegankelijk, wat de onderhoudstijd zal verkorten. Op esthetisch vlak hebben de pelletkachels Stûv een sober en tijdloos design, wat ook een duurzaamheidsfactor is.

Is het rendabel om te verwarmen met een pelletkachel?

Over het algemeen zijn pelletkachels efficiënter dan houtkachels, zelfs wanneer deze laatste een zeer hoog rendement hebben zoals de modellen ontworpen door Stûv (gemiddeld 80%). De pelletkachels van Stûv presteren ook beter dan de Ecodesign-norm van 2022.

Wat hebben onze ontwerpers bereikt? Pelletkachels die bijna 1000 keer minder fijne deeltjes uitstoten dan een open haard en 240 keer minder dan een kachel van de oude generatie, met een rendement van 90%.

Deze uitzonderlijke resultaten werden benadrukt in een vergelijkende studie uitgevoerd door Test Aankoop (Stûv P-10), die "de totale afwezigheid van fijne deeltjes dankzij de volledige verbranding die plaatsvindt dankzij het ontwerp van de brander die voor het toestel werd ontworpen" en "de systematische efficiëntie van meer dan 90%, ongeacht het gekozen vermogen" benadrukte. 

En als je de warmte naar wens wilt kunnen moduleren voor maximaal comfort, dan biedt de pelletkachel - met zijn thermostatische werking - een heleboel voordelen!

corporate

Hoe kies ik mijn pelletkachel?

Verwarmingsvermogen, oplaadfrequentie, geluidsniveau, milieu-impact, onderhoud, maatwerk... dit zijn allemaal criteria waarmee rekening moet worden gehouden en die moeten worden besproken met een erkende professional: 

Vermogen: zorg ervoor dat je verwarming de juiste grootte heeft. Een vermogen van 8kW is voldoende om een goed geïsoleerd huis efficiënt te verwarmen. Te weinig gebruik van een te krachtige kachel kan leiden tot verstoppingen en onderhoudsproblemen, daarom is het zo belangrijk om de juiste keuze te maken.

Geluid: maakt u zich zorgen over het geluid van de blower en de vallende pellets? De Stûv P-10 en P-20 maken gebruik van natuurlijke convectie en straling voor een stille werking. De omhoog stromende brander elimineert ook het ratelende geluid dat typisch geassocieerd wordt met brandstoftoevoer. 

Esthetiek en flexibiliteit? Breed glas en een draaibare kop, een winnende combinatie met het P-10 model (Stûv P-10)! Zo hebt u een breed zicht op het vuur en kunt u de warmtestraling sturen. Stûv gebruikt ook een gepatenteerde technologie om de vlam van zijn pelletkachels vorm te geven en te verbeteren.

Autonomiecapaciteit: houd rekening met de intervallen tussen tankbeurten. De grootte van het pelletreservoir is belangrijk om te bepalen hoe lang de kachel kan werken voor er bijgevuld moet worden. De Stûv P-10 en P-20 hebben een tank die meer dan 10 uur verwarming garandeert bij maximale capaciteit of 30 uur bij minimale capaciteit. 

Ecologische aspecten: beperk uw impact op het milieu.  Met hun extreem lage uitstoot van vervuilende stoffen en hun hoge rendement zijn de pelletkachels van Stûv erin geslaagd om zich te onderscheiden. Deze prestaties hebben de Stûv P-10 de prestigieuze "Red Dot Award Product Design 2016" opgeleverd voor technologische innovatie, functionaliteit, duurzaamheid en ecologie.

Onderhoud: bespaar tijd en energie met functies die ontworpen werden om het reinigen en het onderhoud te vergemakkelijken. De Stûv pelletkachels zijn uitgerust met een aslade voor een gemakkelijke asverwijdering en zijn dus zorgeloos te onderhouden.

Korrels (of pellets): de juiste keuze en de juiste reflexen

Voor een optimaal gebruik van pelletkachels moeten de pellets voldoen aan een aantal criteria op het vlak van grootte, vochtgehalte en asgehalte. Zorg er dus voor dat je pellets koopt met ENplus A1, DINplus en NF hoge prestatie kwaliteitscertificering. Het is ook essentieel om zo weinig mogelijk stof te produceren tijdens het transport en de opslag, om te vermijden dat het toestel verstopt raakt wanneer de pellets erin gegoten worden. Vermijd dus het pletten van de zakken, bewaar de pellets in hun originele zak en bewaar ze op een droge plaats.

Voor meer advies en informatie over kwaliteitsnormen, zie onze blogpost.

corporate

Hoe gebruik ik mijn Stûv pelletkachel correct?

 1. Bijvullen voor het aansteken: Controleer het niveau van het pelletreservoir voor het aansteken. Als hij bijgevuld moet worden, vul hem dan bij. Let erop dat het stof van de bodem van de zak niet in het reservoir terechtkomt (zie "Brandstof" hierboven). Laad geen pellets die vochtig geworden zijn. Steek er geen vreemde voorwerpen in, want die kunnen de pellettoevoerschroeven blokkeren.
 2. Als u de Stûv P-10 gebruikt, reiniging voor het aansteken: zorg ervoor dat u de as regelmatig leegt. Het is aan te raden om dit voor elke ingebruikname te doen. Laat de shaker minstens 10 keer draaien (met het toestel uitgeschakeld). Dit mechanisme reinigt de ring waarop de pellets branden. Leeg vervolgens de aslade. Controleer of er geen as in de aslade is gevallen. Zo ja, stofzuig hem dan. Plaats de aslade terug en zorg ervoor dat het mechanisme goed vergrendeld is, want dit kan luchtinslag veroorzaken en de verbranding verstoren.
  Als u het nieuwe model Stûv P-20s gebruikt, moet u weten dat het toestel de as automatisch verwijdert.
 3. Verlichting: Steek je haard aan met je afstandsbediening. De afstandsbediening geeft de tijd weer die nodig is voor de vlam verschijnt. De ontsteking activeert de vijzels die de pellets naar de brander voeren. Dit duurt ongeveer 10 minuten, aangezien de tweede schroef systematisch geleegd wordt wanneer het toestel uitgeschakeld wordt. Het is dus normaal dat de vlam pas 10 minuten na de ontsteking verschijnt. Vul de brander niet met aanmaakblokjes of pellets via de lantaarn, want dit kan het toestel blokkeren.
 4. Instelling bedrijfsmodus: In de thermostatische modus regelt de verwarming automatisch zijn vermogen om een ingestelde kamertemperatuur te bereiken en te behouden. Wanneer de gewenste temperatuur is bereikt, blijft het apparaat op minimum vermogen. Als de temperatuur daalt, wordt het vermogen automatisch verhoogd.
  • Als u de eco-stopregeling activeert, wordt het apparaat uitgeschakeld als de kamertemperatuur blijft stijgen ondanks dat het op minimaal vermogen werkt.
  • In de powermodus kunt u het vermogen en de vlamhoogte van het apparaat handmatig instellen. Het apparaat zal tot nader order op het gevraagde vermogen werken.
  • Het kalenderprogramma kan worden geactiveerd om het vermogen of de temperatuur gedurende de week in te stellen.
 5. Bijtanken: De pelletkachels Stûv zijn uitgerust met een sensor voor het pelletniveau. Wanneer de sensor een laag niveau detecteert, vermindert het toestel zijn vermogen. Als de tank niet binnen de 10 minuten wordt bijgevuld, wordt de kachel uitgeschakeld. De pelletkachels Stûv hebben een tankinhoud van 16 tot 18 kg (Stûv P-10 en Stûv P-20), goed voor ongeveer dertig uur autonomie.
 6. Uitschakelen: Bij het uitschakelen stopt het apparaat de eerste toevoerschroef en leegt de tweede, waardoor de pelletinhoud verbrandt. De kachel blijft dan nog 15 minuten werken. Gedurende de volgende 40 tot 80 minuten blijft het toestel warm en wordt de resterende warmte afgevoerd.

Download de handleiding

Hoe gebruik ik mijn Stûv pelletkachel correct?

Hoe onderhoud ik mijn Stûv pelletkachel?

Om je pelletkachel in goede staat te houden, is het belangrijk om elke dag eenvoudige onderhoudstaken uit te voeren, en één of twee keer per week een grondigere reiniging. Laat een jaarlijkse controle uitvoeren door een professional.

Gebruikt u een Stûv P-10?

Het koude handmechanisme opent en sluit de glazen deur. 

Elke dag: gebruik de asverwijderingsregelaar om de schudder minstens 10 keer te activeren voor elke ontsteking (Stûv P-10). Merk op dat bij het model Stûv P-20s de as automatisch wordt verwijderd met behulp van een kantelrooster telkens als het toestel wordt uitgeschakeld en na 6 uur werking. Reinig het glas met een zachte doek die licht bevochtigd is met een glasreiniger, staalwol triple zero of een vochtige doek gedompeld in as (een ecologische en doeltreffende oplossing) en veeg de metalen onderdelen af met een droge doek. 

Eén of twee keer per week: verwijder de as, zorg ervoor dat er geen aanslag in de aslade zit en maak de verbrandingskamer grondig schoon met een stofzuiger. 

Eén keer per jaar of wanneer de boodschap "contact opnemen met de dienst na verkoop" verschijnt: bel een door Stûv erkende vakman voor het onderhoud van uw pelletkachel. Hij zal de kachel reinigen en de staat van de dichtingen, de bewegende delen (sloten, scharnieren, kleppen, lagers) en het luchttoevoerkanaal controleren. 

Als een onderdeel vervangen moet worden, zijn reserveonderdelen verkrijgbaar bij de installateur en hoeft de set niet gedemonteerd te worden.

Lees onze blogpost voor alles wat je moet weten over het onderhouden van je pelletkachel.

Gebruikt u een Stûv P-20s?

Elke dag: reinig de ruit. De hoogwaardige verbranding van de Stûv-houtkachel zorgt ervoor dat de ruit niet erg vuil wordt, vooral niet als u droog hout gebruikt. Toch zal het af en toe nodig zijn om de lichte stofafzetting te verwijderen met staalwol 000 of een doek (Vermijd bijtende producten!).  Een snelle klus om je glas er weer als nieuw uit te laten zien. 

Profiteer van automatische asverwijdering! Het automatische asverwijderingssysteem met kantelbaar rooster maakt het je gemakkelijk. Het mechanisme wordt geactiveerd telkens het apparaat wordt uitgeschakeld en na 6 uur continu gebruik met een pauze van 15 minuten (of 25 minuten inclusief de fase waarin de vlam wordt gedoofd). Bovendien zorgt de grote inhoud van de 5-liter asbak voor een aanzienlijke autonomie van 170 uur (gebaseerd op 8 uur gebruik per dag bij 10 kW), waardoor de asbak minder vaak geleegd hoeft te worden. Deze combinatie van kenmerken zorgt voor een vereenvoudigd asbeheer, waardoor het gebruik van uw Stûv aangenamer en minder beperkend wordt op lange termijn.

Elk jaar of elke 2000 uur is het essentieel om uw installateur in te schakelen om de afzuiger en wisselaars te reinigen, de druk te controleren, de afdichtingen te controleren en eventueel ander noodzakelijk werk uit te voeren (de software updaten, het debiet opnieuw kalibreren, de urenteller updaten). 

Schoorsteenvegen : Stûv raadt ook aan om het rookkanaal minstens een keer per jaar te vegen. Raadpleeg de geldende voorschriften in uw land/regio.

Grondig onderhoud: Na 2 of 3 seizoenen moet je installateur ook een grondige onderhoudsbeurt uitvoeren, waarbij de dichtingen worden vervangen. Hiervoor hoeft het decor niet gedemonteerd te worden.

corporate

Hoe kies ik de installateur voor mijn Stûv pelletkachel?

Raadpleeg ons netwerk van erkende wederverkopers en installateurs bij jou in de buurt. 

Gelieve er rekening mee te houden dat onze dealers ook een dienst na verkoop aanbieden. Stûv garandeert de beschikbaarheid van reserveonderdelen gedurende 10 jaar en biedt een gratis verlengde garantie.

Stûv garandeert

Kwaliteitsgarantie: De pelletkachels van Stûv worden ontworpen en geproduceerd in België.

Gegarandeerde prestaties: de Stûv pelletkachels zijn gecertificeerd om ver onder de emissienormen voor fijne deeltjes en koolmonoxide te blijven, met emissiedrempels die ver onder de huidige richtlijnen voor een weinig vervuilende verbranding liggen en een hoger rendement dan vereist door alle voorschriften en reglementeringen. De Stûv P-10 heeft ook de prestigieuze Red Dot Award Product 2016 gewonnen, die producten beoordeelt op basis van criteria zoals innovatie, functionaliteit, duurzaamheid en ecologie. 

Designgarantie: Stûv ontwerpt producten waarbij de vorm de functie volgt, met een tijdloze esthetiek en een stille verbranding. 

Dienst na verkoop: Stûv beschikt over een netwerk van erkende dealers die een dienst na verkoop aanbieden. Stûv garandeert de beschikbaarheid van wisselstukken gedurende 10 jaar. Om al deze redenen biedt Stûv een gratis verlengde garantie aan.

Stûv garandeert