Pelletkachel: hoe kies je de juiste houtkorrels?
< Back

Pelletkachel: hoe kies je de juiste houtkorrels?

Een pellet, of houtkorrel, is een ecologische, praktische en economische brandstof. Hebt u gekozen voor een pelletkachel? Goed idee! Maar als u ten volle wilt genieten van al zijn voordelen, is het belangrijk dat u de juiste pelletkorrels kiest. Aankoophulp voor de gelukkige gebruikers van de Stûv P-10 op houtkorrels...

Als u zeker wilt zijn van kwaliteit, let op de certificaten

De houtkorrel of pellet is een brandstof die het resultaat is van de samenpersing van zaagafval, zoals zaagsel en houtspaanders. Die samenpersing levert een kleine, heel droge en compacte cilinder op, wat hem een interessant verbrandingsvermogen geeft. In de pellets zit geen lijm of bindmiddel, hun cohesie danken ze aan het ligniet afkomstig van het samengeperste hout.

Om hun kwaliteit te verzekeren, standaardiseren normen de verschillende karakteristieken van de houtkorrels. Zo voldoen de pellets conform de certificaten Enplus A1, DINplus en 'NF, hoogwaardige kwaliteit' allemaal aan de geldende Europese kwaliteitsnorm (EN 14961-2). Ze voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • 6 mm diameter en 3 tot 40 mm lang, formaat geschikt voor het automatische voedingssysteem van de houtpelletkachel ;

  • een vochtigheidsgraad van maximaal 10% voor een efficiënte verbranding (dat is één van de grote voordelen van pellets: het is droog vanaf de aankoop, dus je moet ze niet laten drogen voor gebruik) ;

  • een asgehalte lager dan of gelijk aan 0,7%, waardoor de asla van de pelletkachel veel minder geleegd moet worden.

Voor een optimaal gebruik van de pelletkachel Stûv P-10, moeten de houtkorrels gelabeld zijn met één van voorgaande certificaten.

Transport, opslag: let op voor stof en vochtigheid!

Het transport en hanteren van de pelletzakken kan houtstof opleveren. Wanneer het in het pelletreservoir gegoten wordt, kan dat stof, bij het laden van de pelletkachel, het voedingssysteem verstoren (door de schroef eindeloos te verdraaien) en het toestel vervuilen tijdens de verbranding. In dat geval wordt het glas zwart. Daarom is het belangrijk om te vermijden dat de zakken platgedrukt worden tijdens het transport of de opslag, zodat er zo weinig mogelijk houtzaagsel geproduceerd wordt. Met houtkorrels op basis van naaldbomen is er trouwens minder stof, daarom raadt Stûv aan om die te gebruiken.

De pellets moeten op een droge plaats bewaard worden, waar de temperatuur hoger is dan 5°C. Het is ook beter om ze niet in openlucht te bewaren en om ze in hun oorspronkelijke zak te laten zitten. En om ze zoveel mogelijk te beschermen tegen de vochtigheid, moeten de houtkorrels vrij snel gebruikt worden zodra de zak geopend is.

De afwezigheid van stof en de erg lage vochtigheidsgraad van de pellets zijn essentiële criteria, want ze zijn rechtstreeks verantwoordelijk voor een efficiënte verbranding. Kortom, hoe droger en vaster de houtkorrels, hoe meer warmte de houtkachel afgeeft!

Related articles