Verpakking en logistiek: Stûv zorgt voor het milieu!
< Back

Verpakking en logistiek: Stûv zorgt voor het milieu!

De afvalvolumes verminderen, de transportruimte optimaliseren, hergebruiken, recyclen, bezuinigen op materiaal... Al deze inspanningen van Stûv voor de productie en levering van zijn kachels en inbouwhaarden op hout, pellets of gas zijn allemaal voordelen voor het behoud van het milieu.

Bij Stûv gaat niets verloren, alles wordt hergebruikt

Iedereen is zich er nu van bewust: voor de bescherming van het milieu is een goed afvalbeheer onontbeerlijk. Daarom werkt ons bedrijf hard om bij elke fase van het ontwerp van onze haarden alles wat mogelijk is te recyclen.

 

Ook de houten rekken en kisten die gebruikt worden voor het transport van binnenkomende materialen worden intern of door de leveranciers voor hun andere leveringen hergebruikt. Hetzelfde geldt voor de verpakkingen van onderdelen tijdens de productie binnen de Stûv-fabriek: deze op maat gemaakte elementen kunnen altijd hergebruikt worden. Voor de verzending van afgewerkte kachels en inbouwhaarden test het bedrijf momenteel het gebruik van herbruikbare bakken ter vervanging van de europalletten en plasticfolie.

Tot slot zorgen we er ook voor dat we alles recyclen wat mogelijk is: sommige verpakkingsmaterialen zoals raambeschermingsschuim of geëxpandeerd polystyreen hebben een tweede leven bij intern gebruik, verftrommels zijn uitstekende vuilnisbakken, enz.

Wat betreft de vele vodden die onze teams gebruiken, is er geen sprake van weggooien na elk gebruik: we wassen ze... en hergebruiken ze!

Verpakking en transport: geen verspilling van ruimte

Transportruimte besparen betekent minder trajecten en dus een kleinere koolstofvoetafdruk voor het bedrijf.

Daarom ontvangt elke leverancier van de Stûv-fabriek een palletiseringsplan om de ruimte van de vrachtwagen optimaal te benutten. Dit plan geeft de volgorde aan waarin de rekken en dozen te rangschikken die allemaal ontworpen zijn om stapelbaar te zijn. Verlengstukken zijn ook voorzien om de hoogte van de onderdelen aan te passen en de stapeling van de elementen te optimaliseren. Daarnaast beperken we het aantal kartonformaten door dezelfde type voor 6 verschillende modellen te gebruiken. 

Op deze manier slaagt Stûv erin om de onderdelen van 15 haarden in slechts een paar m3 te laten vervoeren. En dankzij de test van onze herbruikbare en stapelbare bakken wordt het volume voor het transport van onze kachels en inbouwhaarden gedeeld door 3!

Weg met vervuilende producten en materialen

Voor de verpakking van de kachelpijpen, deze lange buizen voor de rookafvoer naar buiten, hebben we de voorkeur gegeven aan karton boven polystyreen. Karton is immers minder vervuilend en zorgt bovendien voor minder breuken op het einde!

De producten die de Stûv-fabriek gebruikt voor de productie van de kachels en inbouwhaarden op hout, pellets en gas worden ook met respect voor het milieu en de gezondheid geselecteerd en gebruikt: ontvettingsmiddelen die zo min mogelijk giftig zijn, vermindering van de oplosmiddelen in de verven...

En we printen alle installatie- en gebruikshandleiding van onze haarden in zwart-wit en aan beide zijden om papier te besparen... en het is uiteraard gerecycleerd papier.