In deze tijden van ecologische noodtoestand wordt bioklimatische architectuur onontbeerlijk. Dit bouwconcept bestaat erin de omgeving van een gebouw optimaal te benutten om de ecologische voetafdruk ervan zoveel mogelijk te verkleinen. Het is een kwestie van rekening houden met het klimaat en de geografie van een site maar ook van het selecteren van zeer specifieke materialen om het energieverbruik en de vervuiling van de toekomstige woning te beperken. Deze parameters moeten echter geen afbreuk doen aan het leefcomfort, en dit in alle seizoenen! Een hele uitdaging die men nochtans noodzakelijkerwijs moeten aangaan
De basis van de ecologische architectuur: de bedekking van het gebouw moet een ondoordringbare barrière vormen tussen binnen- en buitenlucht die de thermische uitwisselingen zo veel mogelijk tegengaat. Hiervoor wordt de voorkeur gegeven aan materialen zoals hout (een geweldig natuurlijk isolatiemateriaal) of beton (dat overdag de warmte opneemt om deze ‘s nachts beter te verdelen).
De openingen zijn een grote uitdaging: het glas mag dan wel de dichtheid van het gebouw in het gedrang brengen, het is tevens de beste manier om natuurlijk te verwarmen... dankzij de zon. Zo zijn de beglaasde oppervlakken van duurzame gebouwen meestal heel groot aan de zuidkant, ook heel isolerend (met het gebruik van driedubbel glas, bijvoorbeeld) en gekoppeld aan zonneschermen om de warmte-inbreng in alle seizoenen te kunnen regelen.
Dit is het principe van de passiefwoning! Het resultaat: het verwarmingsgebruik is minimaal, de temperatuur blijft onveranderd en het wooncomfort is zowel in de zomer als in de winter optimaal.
Een ander aspect van duurzame architectuur is het volledig herzien van de traditionele wooncodes. Zijn ecologische voetafdruk verkleinen, kan ook door zijn woonoppervlakte te verkleinen! Zo worden “Tiny Houses” ontworpen, kleine modulaire huisjes van 20 tot maximaal 30 m2 met een heel klein energieverbruik... en die het voordeel hebben dat ze toegankelijk zijn tegen prijzen buiten alle concurrentie.
Men vindt hetzelfde principe van toegankelijkheid en modulariteit terug in de “containerwoningen” die bestaan in het recyclen van industriële containers die bijzonder stevig en isolerend zijn. Ten slotte bestaan er nog andere soorten woningen die volledig gebaseerd zijn op het recyclen van materialen, zoals de “Earthship-beweging” oftewel bijzondere woningen die volledig dankzij hergebruik worden gebouwd (banden, blikken, flessen...) en volledig autonoom zijn op het vlak van energie
Wat hebben al deze duurzame gebouwen gemeen? Hun uitzonderlijke isolatie en hun vermogen om de natuurlijke zonne-energie te benutten, maken het mogelijk om slechts een eenvoudige bijverwarming te overwegen om warm te blijven in de winter. In dit opzicht is de kachel op hout of houtpellets een must! Het levert namelijk warmte die gemakkelijk gemoduleerd kan worden en bijzonder aangenaam is. Het is bovenal een natuurlijke en hernieuwbare brandstof waardoor het een ideale oplossing is voor de bioklimatische architectuur.