Dankzij de verhoogde energieprestaties van gebouwen, kunnen houthaarden tegenwoordig aan een groot deel van de warmtebehoefte van het gebouw voldoen en zo uw energiefactuur aanzienlijk verlagen. Er moet bijzondere aandacht worden besteed aan de afmetingen van de haard om uw comfort en de optimale werking van uw product te garanderen.
Let er ten eerste op dat het thermisch vermogen van het toestel zo goed mogelijk overeenkomt met de te verwarmen ruimte en de isolatie van de woning. Laat daarom de hoeveelheid vereiste warmte berekenen in kilowatt (kW). Het vereiste vermogen zal afhangen van hoe u uw toestel wilt gebruiken: als hoofdverwarming of aanvullende verwarming.
Zo raadt men bij gebruik van een haard van de laatste generatie als aanvullende verwarming 1 kW aan om een oppervlak van 10 m² op de weliswaar goed geïsoleerde benedenverdieping of 15 m² in een energiezuinige woning te verwarmen. Het rendement van de nieuwste haarden is immers 80% tegenover 20% voor een open haard of een open vuur. Vroeger ging 80% van de energie uit het hout verloren in de buitenlucht, terwijl 80% van de energie dankzij de Stûv binnenshuis blijft. Besparingen verzekerd!
Kachels en inbouwhaarden van de laatste generatie hebben een groot aantal gebruikstoepassingen: met een bepaalde hoeveelheid hout, kunt u de vrijgekomen warmte beperken door de luchttoevoer te verminderen. Om het beste rendement voor uw installatie te verkrijgen, moet u het toestel echter op vol vermogen laten branden, met andere woorden, met een hevig vuur en houtblokken over de volledige bodemplaat van het toestel. Een klein vuur maken in een grote haard zal ervoor zorgen dat het glas onvermijdelijk zwart wordt en zal ook vervuiling teweegbrengen. Bij elke verbranding komen verschillende gassen vrij, zoals CO, CO2 en fijnstof, wat schadelijk kan zijn voor de luchtwegen als deze in grote hoeveelheden aanwezig zijn. Gelukkig beperkt een volledige verbranding deze uitstoot tot een minimum. Dat is dus het beste voor de gezondheid en het milieu.
Het vereiste thermisch vermogen mag dus niet te ver onder het maximale vermogen van uw toestel liggen. Zo wordt uw haard het meest zuinig en ecologisch, want er wordt meer warmte geproduceerd en er gaat minder energie verloren. Kies dus een haard met de juiste afmetingen.
Plaatsing van de leiding
Wanneer u uw toestel plaatst, moet u denken aan de rookafvoerleiding. De ideale leiding wordt verticaal geplaatst, voldoende hoog, thermisch geïsoleerd en bedekt met een kap. De doorsnede is rond en heeft een aangepaste diameter, de binnenwand is glad. De leiding is bij voorkeur in de woning geïntegreerd, zodat deze niet afgekoeld raakt door de buitenlucht. Een rookafvoerkanaal buiten moeten altijd worden geïsoleerd. De leiding moet ook jaarlijks worden schoongemaakt.
Warmteverspreiding en zicht op het vuur
De plaatsing van het toestel zal een grote invloed hebben op het zicht dat u zult hebben op het vuur, op de warmtestralen die u zult voelen en de verspreiding van de warmte. Een kachel verspreidt de verwarmde lucht lokaal, terwijl een ingebouwde haard de verwarmde lucht via de afvoerleidingen kan verspreiden naar andere ruimtes.
Benodigde ruimte in huis
Kachels zijn vaak het meest compact. Er bestaat ook een versie die u kunt ophangen om zo de grond vrij te maken. De ingebouwde haarden en schoorstenen hebben vaak een grotere wand of bekleding nodig. Raadpleeg uw Stûv-verdeler om de juiste afstand voor de warmteverspreiding en de totale ruimte voor de installatie te bepalen.
Wat is een houtkachel ?
Een houtkachel is een onafhankelijk verwarmingssysteem die slechts een relatief beperkte installatie vergt. Door straling en convectie wordt er warmte gecreëerd. Bepaalde kachels zijn uitgerust met een warmteopslagsysteem dat die warmte geleidelijk aan in het gebouw verspreidt.
Wat is een inzethaard ?
Een inzethaard is een compacte oplossing die in de bestaande schoorsteen of haard kan worden ingebouwd. Dankzij deze optie kunt u een oude schoorsteen tot een efficiënte en veilige haard ombouwen door middel van beperkte bouwwerken. In bepaalde regio’s heeft men het ook wel over ‘cassettes’.
Wat is een ingebouwde haard ?
Een ingebouwde haard vraagt op zijn beurt wat meer werk tijdens de installatie ervan. Dit model biedt daarentegen wel veel meer integratiemogelijkheden en oplossingen op maat.
De binnenwanden zijn bekleed met vuurbestendige materialen (steen, gietijzer, vermiculietplaten...) waarvan de accumulatie- en stralingscapaciteit kunnen variëren.
De buitenwanden van de verbrandingskamer zijn bekleed met een dubbele metaallaag waardoor de geproduceerde energie kan worden gerecupereerd en het rendement van het toestel kan worden geoptimaliseerd.
Houtverbranding heeft uiteraard verse lucht nodig, gemiddeld zo’n 8 m³ voor 1 kg houtblokken.
Deze lucht kan op 2 manieren worden aangevoerd:
Hetzij rechtstreeks uit de buitenlucht door middel van een rechtstreeks luchttoevoerkanaal. Bij gesloten en smalle huizen is er niet rechtstreeks contact met de buitenlucht mogelijk in het gebouw. Deze luchttoevoer kan dan plaatsvinden via de gevel of een vloertegel. Denk hieraan voor u de werken aanvangt!
Hetzij door de buitenlucht naar binnen te trekken. In dat geval moet u ervoor zorgen dat er voldoende luchttoevoer in het gebouw geraakt voor de bewoners en de haard.
Vergeet niet dat een afzuigkap die de lucht naar buiten trekt en een ventilatiesysteem de goede werking van de haard kunnen verhinderen.
Toestellen die zijn uitgerust met een warmteaccumulator stapelen een deel van de energie van het hout op om deze geleidelijk aan door middel van straling opnieuw te verspreiden 8 tot 12 uur lang nadat het vuur is gedoofd. Hierdoor blijft er een aangename warmte aanwezig in de te verwarmen ruimte.
Toestellen die zijn uitgerust met een warmteaccumulator warmen minder snel op. Doordat er een materiaal aanwezig is dat een bepaalde hoeveelheid energie kan absorberen tijdens het opwarmen, kan de verspreiding van de warmte die vrijkomt door verbranding worden uitgesteld. Deze vertraging kan interessant zijn, want zo kan de periode van verspreiding van warmte die vrijkomt uit verbranding worden gespreid en kan het vermogen van het toestel tijdens de accumulatiefase worden verminderd. Het systeem van warmteaccumulatie is uiterst interessant voor gebouwen met een geringe thermische inertie.
Een aslade is zeker praktisch, maar kan ook een afkoelingsbron zijn voor de verbranding.
De meeste Stûv-kachels zijn daarom niet voorzien van een aslade. De verbranding van Stûv produceert erg weinig assen. Meer nog, de ruimte tussen de bodemplaat en de rand van het toestel is voldoende groot om een laagje as op te vangen en aanbevolen wordt deze te laten liggen. Dit laagje as isoleert de houtblokken van de koudere bodemplaat.
Droomt u van een openhaard ? Het geknetter van de vlammen en de lekkere geur van houtvuur nemen u terug mee naar uw kindertijd... Ook daar heeft Stûv aan gedacht. Inderdaad, Stûv probeert tijdens zijn onderzoekswerk altijd techniek met plezier te verzoenen. Heel wat houtkachels en houthaarden kunnen zowel als open vuur als met gesloten deuren fungeren. Wanneer u deze als open vuur gebruikt, kunt u er ook een barbecuekit aan toevoegen en zo het hele jaar door van een goede vuurgrill genieten.